Tineri din Gerhardinum la voluntariat

Ce înseamnă volun

tariatul și cum am putea fi și noi voluntari?

Să fi voluntar de multe ori înseamnă să ajuți, dar nu spre beneficiul tău ci al celorlalți, tu să nu aștepți nici o răsplată materială pentru asta, iar Dumnezeu, de-a lungul istoriei ne-a demonstrat că nu întârzie să ne răsplătească pentru fiecare faptă pe care o săvârșim cu sau fără voia lui. Astfel că să fi voluntar și a face această muncă de voluntariat putem spune că stă sub umbrela credinței și a ajutorului venit de la Dumnezeu, doar de asta se spune că Tatăl Nostru din cer lucrează tot prin noi, cu noi și mai ales pentru noi.

De o mare onoare a avut parte Dieceza de Timișoara deoarece în perioada 21-26 a avut loc vizita săvârșită de tinerii voluntari din Polonia: Aleksandra Sak, Patrycja Morcinek, Michał Sparrovsky, Jakub Słowiński, adepți ai Ordinului Salvatorian, ai cărui reprezentanți avem și pe teritoriul României, în Timișoara de mai bine de 100 de ani. Aceștia ne-au onorat cu prezența și ne-au împărtășit  viziunea lor despre voluntariat, experiențe și trăiri, lecții de credință și bucuria cu care ei săvârșesc acest serviciu voluntar. Acești tineri sunt îndrumați de către preotul misionar P. Wojciech Porada SDS, fără de care serviciul divin al euharistiei nu s-ar putea desăvârșii în acest grup. La aceste exerciții de voluntariat au luat parte și un număr de elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum” care, din spusele lor, au rămas plăcut impresionați și mulțumiți de tot ce au învățat de la acești tineri voluntari, rămânând cu experiențe plăcute de neuitat. Întreg programul a constat în diferite activități de jocuri, dans, ateliere, vizitela diferite locuri de pelerinaj și la Grupul de tineret „Jubilate” din Timișoara și în ultima seară s-a desfășurat un mini-party împreună cu tinerii voluntari polonezi și cu cei care au participat la aceste exerciții de voluntariat. Astfel că în această perioadă au fost create noi legături, s-a învățat, s-au format și împărtășit noi legături și experiențe care nu vor putea fi slăbite dacă ne păstrăm credința în noi și în lucrurile bune pe care le putem realiza dacă ne deschidem inima și învățăm să ne orientăm puțin la ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, dar mai ales să nu îngropăm „Talanții” noștri, ci cu ajutorul lor să câștigăm cât mai mulți.

Din experiențele câștigate în acest timp, câțiva participanți au dorit să împărtășească ce i-a atins în mod special și cu ce au rămas:

Aceste exerciții au fost o experiență plăcută deoareceam interacționat cu persoane noi și am reușit să mă integrez. Au fost activități interactive, de creație, de amuzament și adorație. Mi-a făcut plăcere să merg și sper că vom mai avea parte de asemenea experiențe alături de persoane noi” – Popovici Andreea, Clasa a-XI-a A, Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum”.

Mie mi-a plăcut la voluntariat, mai ales că înțelegeam puțin limba poloneză, eu fiind din comunitatea cehă. A fost distractiv, am cunoscut oameni noi, m-am revăzut cu persoane cu care nu m-am întâlnit de 8 ani dar m-am și apropiat de oameni pe care îi cunoșteam. Vizitatorii din Polonia au fost amabili, prietenoși creând de fiecare dată o atmosferă  primitoare și plăcută. Sinceră să fiu, la început am crezut că mă voi plictisii, dar am rămas plăcut surprinsă. Prima zi mi-a fost mai greu să mă exprim în limba engleză, dar apoi m-am acomodat și am început să mă familiarizez. Cu fiecare întâlnire în plus mă distram mai mult și îmi practicam comunicarea și exprimarea. M-a atins în mod special munca în grup, nefiind vorba de rezultatul final sau timpul în care am dus sarcina la îndeplinire ci munca în echipă și colaborarea între membrii grupurilor. Sper să mă mai revăd cu toți deoarece sunt o companie plăcută. A fost foarte distractiv și aștept ca această experiență să o pot repeta.”- Pospișil Brigitta, Clasa a-X-a A, Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum”

A fost frumos, mi-au plăcut mult activitățile și atmosfera. Au fost bine puse la puct și organizate. Mă bucur mult că am avut ocazia să particip și cu drag m-aș întoarce la aceste activități și în dățile viitoare.”- Bold Cristian, Clasa a-IX-a A, Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum”

Prin urmare munca de voluntariat nu rămâne doar o experiență de a lucra și a face binecelorlalți ci trebuie să o facem cu bucurie, iubire și mai ales spre slava nemărginită a lui Dumnezeu.